poniedziałek, 23 stycznia 2017

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym.

Dziś przepis na bardzo dobry obiad. Na pewno posmakuje osobom, które lubią grzyby. Danie przygotowywałem po raz pierwszy. Wyszło lepiej niż oczekiwałem. Polędwiczkę najlepiej jest podawać z gotowanymi ziemniakami lub kluskami śląskimi czy kopytkami. Doskonale jednak będzie też smakować z kaszą.
Składniki na 4 porcje:

  • 600 - 700 gram polędwicy wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • szklanka suszonych grzybów (najlepiej sprawdzą się podgrzybki lub prawdziwki)
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła klarowanego
  • słodka śmietanka 30%
Zaczynamy od przygotowania grzybów - zalewamy je w garnku wrzącą wodą i gotujemy jakieś 20 minut do uzyskania miękkości. Potrzebujemy więcej niż szklankę wody (około 250 ml)
Polędwicę czyścimy z błon, kroimy w plastry około 1,5 cm i delikatnie rozklepujemy dłonią lub palcami. Przyprawiamy pieprzem. Smażymy na minimalnej ilości oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni i dodajemy na nią masło klarowane i cebulę.
Cebulę smażymy aż się zeszkli po czym dodajemy na patelnię mąkę i smażymy przez około 2 minuty dokładnie mieszając aby uzyskać zasmażkę.
Na patelnię dodajemy wywar z grzybów, które następnie drobno siekamy i także dodajemy do sosu. Doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem i rozmarynem po czym zaprawiamy sos śmietanką (około 4 łyżki). Pozwalamy całości się chwilę pogotować i dodajemy odłożone wcześniej mięso. Całość dusimy przez około 10-15 minut. Podajemy z preferowanymi dodatkami, świetnie sprawdzą się buraczki, których niestety nie posiadałem.
Smacznego!






Podziel się:

0 komentarze:

Prześlij komentarz