500 ml ryżu
600 ml wody
60 ml octu do sushi (lub ryżowego)
1,5 łyżki curku
1 łyżeczka soli
Ryż płukamy delikatnie, odsączamy. Gotujemy 10 minut na minimalnym ogniu, po upływie tego czasu wyłączamy gaz i pozostawiamy na kolejne 10 minut przykryty. Ocet mieszamy z cukrem i solą. Do mokrej miski wyrzucamy z garnka ryż, polewamy sosem. Ryż w misce "pociąć" żeby pozbyć się grudek.
600 ml wody
60 ml octu do sushi (lub ryżowego)
1,5 łyżki curku
1 łyżeczka soli
Ryż płukamy delikatnie, odsączamy. Gotujemy 10 minut na minimalnym ogniu, po upływie tego czasu wyłączamy gaz i pozostawiamy na kolejne 10 minut przykryty. Ocet mieszamy z cukrem i solą. Do mokrej miski wyrzucamy z garnka ryż, polewamy sosem. Ryż w misce "pociąć" żeby pozbyć się grudek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz