poniedziałek, 8 maja 2017

Chleb żytni domowy


Przepis od Bosackiej...

Mieszamy dwie miarki mąki i ok 100 ml wody żeby otrzymać ciasto o konsystencji jak na gofry lub placki ziemniaczane. Codziennie zakwas dokarmiamy tą samą ilością mąki i wody przez kolejne 4 dni. Trzymamy w ciepłym miejscu w słoju przykrytym folią spożywczą albo ściereczką.
Chleb:
250 gram zakwasu
500 gram jasnej
200 gram razowej
400 ml wody
15 gram soli
Mieszamy w misce, przykrywamy folią i zostawiamy w misce na 4 godziny.
Przekładamy do foremek a foremki z ciastem wkładamy do worka foliowego na 0,5 - 2h. Ciasto powinnno wyrosnąć.
Pieczony 45-60 minut temp 220-240 stopni
Po upieczeniu wyrzucamy z foremek i zostawiamy na kilka godzin.
Podziel się:

0 komentarze:

Prześlij komentarz